Frames Media Network sustine lansarea think tank-ului economic RoAction

Frames Media Network a prezentat, joi, in cadrul conferintei de lansare a think tank-ului economic RoAction o analiza privind prezenta firmelor offshore in Romania, insotita de perspectivele expertilor cu privire la evolutia business-ului cu influente offshore in perioada 2017-2020.

Miliarde de euro se scurg anual din banii publici în conturile unor firme cu acţionari ascunşi, în baza unor licitaţii la care legislaţia românească le permite să participe. Think tank-ul RoAction a anunţat, joi, în prezenţa reprezentanţilor DIICOT, Transparency International, Funky Citizens, Frames Media Network şi Rise Project, lansarea unei iniţiative legislative prin intemediul căreia îşi propune să determine transparentizarea accesului la contractele publice pentru toate firmele cu acţionari offshore şi acţiuni la purtător.

„Scurgerile de informaţii din paradisurile fiscale au arătat, pentru prima dată, cât de mare este industria care ascunde banii făcuţi ilegal ai politicienilor şi ai înalţilor funcţionari publici care gestionează bugetele naţionale şi regionale în diferite state membre. Mii de miliarde de euro, bani europeni, sunt ascunşi în locaţii de tip off-shore, sub protecţia secretului bancar, utilizând scheme financiare foarte complexe. Recuperarea acestor sume a devenit o miză prioritară pentru toate statele lumii. Vrem ca statul român, atunci când angrenează banul public pentru orice tip de investiţie sau serviciu, să aibă toate informaţiile necesare despre furnizori”, a declarat Cătălin Ivan, cofondator RoAction.

„Să ştii cu cine ai semnat un contract pentru a-l putea trage la răspundere în caz de neîndeplinirea prevederilor şi, pe de altă parte, pentru a fi eliminate contractele acordate cu dedicaţie unor politicieni sau oameni de afaceri implicaţi în cercurile de interese decizionale”, a mai declarat Ivan.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei Funky Citizens, statul român a atribuit în 2015 contracte de achiziţii publice de 18,8 miliarde de euro, iar alţi 1,4 milioane euro au fost cheltuiţi prin achiziţii directe.
„Prejudiciile produse din contractele cu bani publici s-au ridicat la 705 milioane euro. Aceste date demonstrează necesitatea transparentizării sistemului”, a afirmat Elena Calistru, reprezentantul Funky Citizens.

Potrivit RoAction,este nevoie de un punct de plecare în încercarea legitimă de schimbare a legislaţiei naţionale astfel încât companiile care au acţiuni off-shore sau acţiuni la purtător să nu aibă acces la contracte din bani publici.

„Pentru o tară cu foarte multe probleme sociale, economice şi politice, corupţia este o problemă de siguranta naţională. Stoparea modalităţilor prin care banii publici ajung în buzunare private este vitală pentru dezvoltarea economică, dar şi pentru consolidarea democraţiei în România”, a afirmat Adrian Negrescu, cofondator RoAction.

DIICOT SUSŢINE INIŢIATIVA ROACTION

Marius Voineag, procuror şef în cadrul DIICOT, a declarat, în cadrul conferinţei RoAction, că demersul menit a modifica mecanismul achiziţiilor publice este necesar în condiţiile în care tot mai multe companii se folosesc de vehicule financiare de tipul firmelor offshore şi cu acţiuni la purtător.

DIICOT are în desfăşurare, în prezent, peste 1300 de comisii rogatorii în investigarea unor dosare de infracţionalitate economică care au legături cu mediul offshore. „Românii au fost şi sunt foarte inventivi în materie de economie dar, dincolo de aspectele pozitive, sunt, din păcate, şi tot mai multe cazuri de infracţionalitate economico-financiară. Este nevoie, printre altele, de modificarea legislaţiei în sensul de a putea acorda procurorilor dreptul de a controla mai rapid astfel de speţe”, a mai spus Voineag.

Rise Project a prezentat, în cadrul evenimentului RoAction, cazul concret al unei firme care are acţiuni la purtător şi care a derulat contracte de 210 milioane de euro cu statul român. Firma respectivă a câştigat, în ultimii 10 ani, cel puţin 84 de contracte publice.

„Artificiul acţiunilor la purtător, utilizat la scară planetară de politicienii corupţi sau grupări de crimă organizată este accesibil şi în România. Mai simplu chiar decât în paradisurile fiscale”, a declarat Ana Poenariu, reprezentantul Rise Project.

„Modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, a modului în care statul relaţionează cu mediul privat, este menită a limita corupţia din acest domeniu. România trebuie să transparentizeze accesul la banii publici”, a declarat Irina Lonean, de la Transparency International.

Potrivit datelor oficiale, în România activează în prezent peste 5300 de firme cu acţionari offshore şi mai mult de 360 de societăţi cu acţiuni la purtător.

Cele peste 5300 de firme active în 2015 realizau afaceri de peste 48 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 18,4% din economie. Cele mai multe firme cu acţionari offshore erau înregistrate în Olanda, Malta, Cipru şi Luxembourg şi derulau afaceri în principal în sectorul imobiliare, comerţ, activităţi profesionale, industria de prelucrare şi informaţii-comunicaţii.

341.000 de angajaţi lucrau pentru aceste companii în 2015, faţă de 271.000 în 2010. Cu alte cuvinte, 8% din forţa de muncă din România activa în firme care au legături cu zonele offshore.
Potrivit estimărilor experţilor Frames, afacerile din zona offshore vor creşte semnificativ în următorii ani, domeniile de interes pentru investitori fiind în primul rând agricultura şi comerţul, principalii vectori de creştere economică.

Leave a Reply