ARABESQUE: Piața construcțiilor, trend pozitiv la început de 2018

Piața construcțiilor a avut o evoluție pozitivă în 2017, iar cifrele din primul trimestru 2018 arată un trend încurajator, conform unui studiu comandat de Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii și finisaje din România. Pe fondul creșterii economice , cererea de spații de birouri, locuințe și construcții industriale a avansat semnificativ, astfel că afacerile din acest sector s-ar putea apropia în acest an de borna de 30 de miliarde de lei, cu peste 3 miliarde de lei peste nivelul din 2016.

După ce, anul trecut, volumul lucrărilor de construcţii per total a scăzut în serie brută cu 5,4% comparativ cu anul 2016, în acest an am putea asista la un reviriment, estimează experții de la Arabesque.

Potrivit datelor de la INS, volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele două luni din 2018 cu 8,4%, în serie brută, evoluția fiind una semnificativă pe toate palierele. Lucrările de reparații capitale au avansat cu 40,4%, cele de întreținere și reparații curente cu 37,5%, iar lucrările de construcții noi cu 28%.


Cel mai dinamic segment, judecând și după numărul autorizațiilor de construcții, îl marchează sectorul rezidențial, segment în care volumul lucrărilor de construcții a crescut anul trecut cu 69,7%. În anul 2017 au fost eliberate un număr de 41.603 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, din care cele pentru clădiri rezidenţiale cu o locuinţă au reprezentat 88,9% faţă de total.

,,În anul 2017 au fost terminate 53301 locuinţe, în creştere cu 1095 locuinţe, faţă de anul 2016. Din datele din piață, estimăm că, în acest an, numărul locuințelor nou terminate va crește peste nivelul de 65.000 de unități’’, au declarat experții.


Anul trecut, cele mai multe locuinţe s-au dat în folosinţă în regiunile de dezvoltare Bucureşti– Ilfov (17,9% faţă de total ţară), Nord–Vest (17,8%), Nord–Est (15,2%), Centru (13,7%), Sud–Est (11,4%) şi Sud–Muntenia (10,0%).

,,Dincolo de evoluția segmentului rezidențial, primele două luni din 2018 indică creștere a volumului construcţiilor inginereşti şi a clădirilor nerezidenţiale cu 34,3%, respectiv cu 17,0%. Încă un semn că piața construcțiilor accelerează si în acest segment, după relativa stagnare din ultimii 2-3 ani. Evoluția pozitivă trebuie pusă pe seama creșterii încrederii investitorilor în economie și a cererii în creștere pe toate segmentele pieței, de la birouri la spații rezidențiale”, explică experții de la Arabesque.


Miza pe rezidențial și sectorul industrial

Potrivit datelor studiului comandat de Arabesque, în piața construcțiilor activează peste 60.000 de companii, cu peste 150.000 de angajați. Numărul firmelor și a forței de muncă declarată oficială s-au menținut constante în intervalul 2012-2016.

Dacă în 2012, în piața construcțiilor erau înregistrate 64.173 de firme, cu afaceri de 27,79 miliarde de lei, în 2016, ultimul an pentru care există datele financiare finale, erau înregistrate la RECOM și M.Finanțelor 63.769 de firme active, cu afaceri de 27,6 miliarde de lei.

Potrivit datelor oficiale, cele mai mari afaceri în sectorul construcţiilor au fost realizate de firmele din zona Capitalei şi din oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Ploieşti.


,,Datele preliminarii din 2017 indică un avans semnificativ al cifrei de afaceri, iar coroborate cu estimările din piață, în 2018 se poate atinge atinge borna de 30 miliarde de lei cifră de afaceri. Ar fi un adevărat record pentru ultimul deceniu’’, estimează experții de la Arabesque.

Interesantă, în context, este și evoluția profitabilității din industria construcțiilor care a avansat semnificativ, de la 2,39 miliarde de lei în 2012 la 5,1 miliarde de lei în 2016.

,,Firmele de construcții și-au optimizat investițiile, sectorul rezidențial fiind cel care a ieșit cel mai mult în evidență, pe fondul cererii în creștere. Investițiile în acest domeniu vor cunoaște și în următorul interval o dinamică pozitivă pe fondul interesului românilor pentru imobiliare. Creșterea salariilor și speram noi același acces la creditare vor stimula în sens pozitiv avansul acestui sector’, estimează experții.

Construcțiile de birouri și spații industriale tind, de asemenea, spre o dinamică pozitivă, accentuată de extinderea investițiilor unor jucători majori în domeniu. În 2017, potrivit datelor din piață, în România erau în derulare un total de 28.451 de proiecte de construcții, cu o valoare cumulată de 161,55 miliarde de lei și cu o suprafață de 93,3 milioane de metri pătrați.

FIRMELE MICI DE CONSTRUCȚII, CELE MAI DINAMICE

Piața construcțiilor din România este dominată, ca număr de firme, de cele foarte mici, de până în 5 angajați. Potrivit datelor studiului, cele peste 54.000 de astfel de companii lucrează în principal în sectorul rezidențial.
Acesta este și motivul pentru care Arabesque, prin divizia de retail MatHaus, a investit semnificativ în domeniu.

După deschiderea primului magazin MatHaus în Iași, anul trecut, pe 10 mai va fi inaugurat și noul magazin de retail din Bucuresti ,Calea Vitan 112-114. Totodată, se vor moderniza și magazinele din Galați, Constanța, Craiova, Pitești și Oradea sub brandul MatHaus.

,,Investiția în rețeaua MatHaus vine să ofere suportul logistic necesar evoluției semnificative din rezidențial. Suntem specialiștii segmentului de materiale pentru constructii , finisaje și renovări și putem transfera experiența noastră din industrie către clienții persoane fizice care vizează un astfel de proiect ” a declarat Cezar Rapotan, fondator și acționar principal Arabesque.

Potrivit acestuia, piața construcțiilor s-a maturizat semnificativ în ultimii ani, iar marii investitorii au început să pună tot mai mult accentul pe inovație și calitate.

În prezent, piața construcțiilor contribuie cu 4,6% la produsul intern brut (PIB), însă patronatele din domeniu susţin că potenţialul sectorului este de circa 8 – 9%.

Leave a Reply