Sierra Quadrant: Reorganizarea, cuvântul de ordine în business în 2020

2020 va fi, pentru multe dintre firmele din România, un an în care reorganizarea business-ului se va afla în prim-plan. Pe fondul provocărilor din mediul economic, de la creșterea costurilor operaționale la criza forței de muncă, multe companii își vor reconfigura afacerile, cu focus pe eficientizarea activității și evitarea blocajului financiar, estimează analiștii de la Sierra Quadrant.

După ce, în 2019, mediul de afaceri românesc a trecut printr-o adevărată curățenie generală, anticipată de Sierra Quadrant, peste 126.000 de firme fiind radiate sau dizolvate, cu 30% mai multe decât în anul precedent, în acest an cuvântul de ordine va fi reorganizarea business-ului, estimează compania, unul dintre principalii jucători din piața insolvenței din România.

,,Noul an va însemna, pentru multe dintre firmele românești, mai ales cele din sectorul IMM-urilor, un an de cotitură în care vor trebui să ia decizii strategice, absolut necesare. Creșterea costurilor operaționale, inclusiv în segmentul resurselor umane, dificultățile din zona de cash-flow și extinderea blocajului financiar vor determina o scădere a apetitului pentru investiții în multe sectoare ale economiei, o accentuare a procesului de dezintermediere, iar  acest fenomen se va traduce printr-un amplu proces de reorganizare a business-urilor în multe parte dintre sectoarele economiei, de la comerț la industria prelucrătoare, agricultură, transporturi și construcții’’, estimează analiștii Sierra Quadrant.

Scăderea apetitului pentru investiții este relevat și de statisticile ONRC care arată că, în primele 11 luni din 2019, pe ansamblu, numărul firmelor & PFA nou înființate a stagnat la nivelul din anul precedent, la 125.433 (-0,02%). Relevantă este și reducerea numărului societăților pe acțiuni (SA) nou înființate și reorientarea business-ului către SRL și PFA, acolo unde numărul noilor entități a crescut cu aproape 3000 de entități.

În total, la finele lunii noiembrie 2019 (ultima lună pentru care există date finale la ONRC), în economia românească activau 1.362.483 profesioniști, cu 3,59% mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.

,,Chiar dacă, pe ansamblu, numărul firmelor și al PFA-urilor active din punct de vedere juridic a crescut în 2019, ritmul de creștere este sub cel din 2018 (4,88%), un indicator care arată că există zone în care problemele s-au accentuat. Datele finale pe 2019 vor indica, cel mai probabil, o accentuare a acestui fenomen’’, arată analiza Sierra Quadrant.

2020, UN AN PLIN DE NECUNOSCUTE

 

2020 se anunță a fi un an extrem de complicat din punct de vedere macro-economic, cu evoluții impredictibile în zona cursului valutar, a inflației, a costurilor de finanțare și a cererii de mărfuri și servicii, mai ales la export, spun analiștii de la Sierra Quadrant.

În acest context, pentru mulți investitori va fi o adevărată provocare să își creioneze un plan de business coerent și fezabil.

Consolidarea afacerilor, privită din prisma asigurării resurselor financiare, a lichidității, se va afla în prim-plan, însoțită, cel mai probabil, de o temperare a investițiilor, în condițiile în care, în multe domenii, de la agricultură la industria prelucrătoare, există deja semnale de încetinire.

,,2020 este un an cu un puternic accent electoral care se suprapune pe o situație economică instabilă, accentuată de dezechilibrele macro-economice. O combinație care trebuie să determine mediul de afaceri să își previzioneze mai atent business-ul’’, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Potrivit estimărilor Sierra Quadrant, multe dintre companii își vor reconfigura afacerile în acest an, cu focus pe eficientizarea proceselor.

,,Accentuarea blocajului financiar și creșterea costurilor operaționale generate de inflație, de forța de muncă și utilități, vor determina investitorii să își ia măsuri de precauție, de la reducerea și eficientizarea paletei de produse și servicii, la diminuarea creditului furnizor și externalizarea unor servicii, în special din zona de suport. În plus, criza forței de muncă va determina un avans semnificativ al automatizării proceselor’’, estimează Ovidiu Neacșu.

Din punct de vedere al riscului investițional, în prim-plan se vor afla afacerile din comerț, acolo unde, și în 2019, au fost cele mai multe probleme. 28.114 firme de profil au fost radiate, 3954 de companii și-au suspendat activitatea, iar 1800 au intrat în insolvență în primele 11 luni din 2019.

Dincolo de comerț, procesul de reorganizare a business-urilor va fi prezent și în alte sectoare economice, de la industria prelucrătoare și agricultură la transporturi și construcții, acolo unde există deja semnale că dinamica business-ului s-a temperat.

,,Agricultura, de exemplu, nu a mai înregistrat în 2019 rezultatele scontate, pe fondul condițiile meteo nefavorabile și a scăderii cererii la export, iar perspectivele din 2020 tind spre o situație similară. În sectorul de prelucrare, asistăm deja o temperare semnificativă în ultimele luni, iar în construcții, în absența unei implicări active a statului, în special în zona ,,Prima Casă’’, planurile multor dezvoltatori au fost date peste cap’’, arată analiza.

BUSINESS (MAI) RESPONSABIL ÎN 2020

 

2020 pornește la drum cu un mediu economic ceva mai închegat decât în anul precedent. Dacă în anii trecuți, Registrul Comerțului raporta recorduri negative pe bandă rulantă, în 2019 am asistat și la primele semnale pozitive, de însănătoșire a mediului de afaceri.

Relevantă este scăderea cu 24,44% a numărului societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă (5830) și reducerea cu 22% a numărului firmelor și PFA-urilor care şi-au suspendat activitatea (12.842). Și numărul celor dizolvate a scăzut în același interval, cu 2,80%, la 31.217.

Potrivit experților Sierra Quadrant, această perspectivă pozitivă trebuie privită însă doar din punct de vedere statistic.

În condițiile în care peste 90% dintre firme sunt insuficient capitalizate, multe dintre ele neavând niciun fel de buffer financiar în caz de criză, economia reală continuă să se confrunte cu multiple provocări.

Intrarea în insolvență a unei firme, de exemplu, poate genera situații de risc pe întregul lanț economic.

,,Problemele de gestiune a business-ului persistă la scară largă în economie. În ultimii ani am oferit consultanță pentru multe companii aflate în dificultate. În multe dintre cazuri, au fost investitori care și-au supraestimat veniturile, relațiile cu partenerii, care au avut așteptări mult prea optimiste în privința performanței business-ului, bazate prea puțin pe date financiare. Este nevoie de expertiză, de  strategii de risc care să țină cont de realitățile din economie’’, afirmă Ovidiu Neacșu.

În cei peste 21 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din România, fiind specializată în lucrări de administrare și lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare și diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluționate, concomitent cu procedura de insolvență: bilanț de mediu, substanțe periculoase în proprietate, servituți neclare și litigii legate de patrimoniu, etc.

Printre dosarele semnificative gestionate în prezent de Sierra Quadrant se află Electrocentrale București (ELCEN), CET SA Bacău, Letea SA Bacău, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigație Fluvială Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA și GA-PRO-CHEMICALS S.A.

Leave a Reply