Unul dintre marii consumatori de energie a castigat procesul împotriva ANRE in dosarul privind stabilirea cotei obligatorii de achizitii de certificate verzi

La finalul a patru ani de termene în instanță și învingând poziția Autoritații Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Vernon | David a obținut anularea Ordinului ANRE nr. 5 din 26 februarie 2016 privind stabilirea cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi („Ordinul nr. 5”) precum și obligarea ANRE la plata unor daune în valoare de 2,2 milioane de lei în favoarea unuia dintre cei mai mari producatori de țevi din România.  Decizia este finală și executorie.

În 2008 România a implementat un sistem de certificate verzi, sistem care, în ciuda avantajelor aduse, a dus la împovărarea marilor consumatori de energie.  Astfel, luând în considerare nivelurile scăzute ale marjelor comerciale, costul certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie a devenit dificil de susținut și de gestionat, acest aspect ducând, după obținerea aprobării Uniunii Europene, la adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 459/2014.  Scopul acestei Hotărâri a fost să reducă aceste costuri prin acordarea anumitor acorduri de exceptare la plată.

Potrivit avocaților de la Vernon | David a existat însă o întarziere semnificativă între momentul implementării la nivel de legislație și emiterea acordurilor de exceptare. Mai mult, prin Ordinul nr. 5, ANRE, invocând o modificare legislativă, a încercat să limiteze și să reducă beneficiul acordat argumentând că orice reducere de costuri va fi posibilă începând cu data emiterii acordului de exceptare (și nu pentru întregul an în care această scutire trebuia acordată). Prin urmare, în practică, aplicarea exceptarii s-a realizat doar pe durata câtorva luni și nu pentru un an întreg.

Prin urmare, societatea afectată, considerand că modul în care s-a stabilit acordarea exceptarilor este injust, a instructat echipa Vernon | David să acționeze în consecință.  Prin intermediul unei echipe mixte de specialiști în litigii (condusă de partenerul fondator, Daniela David, și Irina Pârvulescu, managing associate) și specialiști în domeniul energiei și resurselor naturale (condusă de Corina Tigănaș, partener coordonator al practicii de Energie și Resurse Naturale), Vernon | David a reușit să anuleze Ordinul nr. 5 al ANRE, obligând totodată ANRE la plata unor daune materiale de 2,2 milioane de lei.

Vernon | David este o casă de avocatură internațională de tip boutique specializată în tranzacții și dispute comerciale complexe, aspecte de reglementare și conformitate juridică.

Vernon | David oferă consultație juridică specializată și de înaltă calitate către o gamă largă de clienți locali și internaționali, de la startup-uri la companii multinaționale și autorități străine.  În prezent, casa de avocatură are sedii în București, România și în Chișinău, Republica Moldova.

 

 

Leave a Reply